Waarom heb ik een Batterij Opslag nodig?
Met een batterijopslagsysteem verliest u geen zonnestroom. Het overschot aan elektriciteit dat door uw zonnepanelen installatie wordt geproduceerd, kan in de opslageenheid worden ingevoerd en is dus voor u beschikbaar ongeacht het tijdstip van de dag. Tegelijkertijd kunt u met een zonne-opslag onafhankelijk worden van de energieleverancier, waardoor u dubbel kunt besparen op uw elektriciteitskosten.
Hoe werkt het bij mij thuis?
Zodra de opslagunit is aangesloten op uw zonnesysteem, kan de energie daar worden opgeslagen. De batterij dekt het elektriciteitsverbruik in de ochtend met de opgeslagen energie van de vorige dag. Als ‘s middags de meeste elektriciteit wordt geproduceerd maar niet verbruikt, wordt deze overgeproduceerde elektriciteit in de batterij gestopt en is dan vrij beschikbaar voor de avonduren, de nacht en de volgende dag. Zo bent u altijd voorzien van elektriciteit die door uw eigen zonnepanelen installatie is opgewekt.
Hoe bespaart dit mij geld?
Door je afhankelijkheid van het netwerk te verminderen, word je minder beïnvloed door de fluctuerende energieprijzen. Als je daarnaast ook je huishoudelijke apparaten op een intelligente manier beheert, kun je je energieverbruik nog verder verlagen. Dit heeft een gunstig effect op je energierekening. En niet alleen dat, het vermindert ook je ecologische voetafdruk door minder afhankelijk te zijn van niet-hernieuwbare energiebronnen.
FAQ
Elektriciteitsopslagsystemen werken volgens hetzelfde principe als de accu's in een autoaccu. Wanneer ze worden opgeladen met zonne-energie, zetten de accu's de elektrische zonnestralen om in chemische energie, die vervolgens wordt omgezet in elektrische energie. Deze energie is dan beschikbaar voor gratis gebruik.
De grootte en capaciteit van de elektriciteitsopslag hangt af van de grootte van het huishouden, het jaarlijkse verbruik en het individuele verbruiksgedrag. In principe kunt u rekenen op een opslagcapaciteit van 1 kWh per 1000 kWh elektriciteitsverbruik per jaar.
In de meeste gevallen worden opslagsystemen voor elektriciteit in de kelder of bijkeuken geïnstalleerd. De elektriciteitsopslag heeft een droge omgeving en een zo constant mogelijke temperatuur nodig. Om het onderhoud te garanderen, moet de elektriciteitsopslag gemakkelijk toegankelijk zijn en beveiligd tegen toegang door onbevoegden.
Ja, bij een stroomstoring kan de elektriciteitsopslag u van elektriciteit voorzien. De elektriciteitsopslag is niet gebonden aan een (externe) energiebron en werkt dus als een zelfvoorzienend systeem.
Als u een zonnepanelen systeem op uw dak heeft geïnstalleerd, maar bij de installatie ervan heeft u afgezien van een opslagsysteem, kunt u altijd een opslagsysteem achteraf laten inbouwen. Het is echter veel slimmer om een opslagsysteem direct bij de aanleg van de zonnepanelen installatie te laten installeren, omdat dit een professionele en snelle installatie door ons team garandeert
In de regel kost elektriciteit uit elektriciteitsopslag minder dan elektriciteit uit het net. In de toekomst zullen de prijzen voor elektriciteitsopslag blijven dalen, terwijl de prijzen voor elektriciteit van het net zullen blijven stijgen. Investeren in een opslagsysteem is dus een kostenbesparing op lange termijn.
Om veiligheidsredenen kunt u de installatie beter niet zelf uitvoeren. De elektriciteitsopslag zou beschadigd kunnen worden of u zou uzelf kunnen verwonden. Het is beter om te vertrouwen op een professionele installatie door ons opgeleid personeel.
Momenteel is er helaas nog geen subsidie beschikbaar voor thuisaccu's. Ook in 2023 is er geen specifieke subsidie vastgesteld voor dergelijke energieopslagsystemen. Gezien de aanzienlijke groei van zonne-energieproductie en de opwekking van elektriciteit, zou een grotere opslagcapaciteit voor deze energie voordelig zijn, zowel voor consumenten als voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Het blijft belangrijk om de ontwikkelingen op dit gebied te volgen, in de hoop dat er in de toekomst ondersteunende maatregelen worden geïntroduceerd.